2010. augusztus 23., hétfő

Sonkás hagymás olívás zsömle

Sonkás hagymás olívás zsömle

 
10 dkg. élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő
10 dkg. rozsliszt
10 dkg. teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg rétes liszt
10 dkg. burgonyapehely
60 dkg. tönköly fehér liszt
1,5 dl. (olíva) olaj
2 ek. oregánó vagy majoranna
2 ek. tengeri só
izlés szerint bors
kb. 7 dl. langyos víz


 
  Ízesítés:15-20 dkg. kettévágott zöld (spanyol) olajbogyó
                 15-20 dkg. szárított sonka aprítva
                2-3 lila/vöröshagyma durvára vágva
       ízlés szerint késhegynyi szárított őrölt csilipaprika

  
Az élesztőt, kevés cukorral és langyos vízzel felfuttatom egy csavaros üvegben. Közben kimérem az alapanyagokat. A kelesztőtálban összegyúrom a tésztát, lágyabb inkább a nokedlihez hasonló állagra törekszem, mert akkor szellősebb lesz a zsömlém, langyos helyen duplájára
kelesztem. A megkelt tésztát 2 részre osztom. Az egyiket natúr zsömlékké formázom, tepsibe teszem , kelesztem, sütöm.

 
A másik feléhez hozzákeverem az ízesítőket, átdagasztom, öklömnyi darabokat szakítok a tésztából és a kezemben csavarok rajta egyet. Sütőlapra teszem, újra kelesztem, megsütöm.

 
A sütés általános szabálya, hogy a formázás kezdetekor begyújtom a sütőt, így van ideje alaposan felmelegedni, majd takarékra veszem közvetlen mielőtt betenném zsömiket, hogy belül is át tudjon sülni a péksütemény. Kb. fél óra múlva "rápirítok", vagyis teljes hőfokon sütöm, barnítom tovább a pékárut. A barna liszteket tartalmazó tésztákkal óvatosan kell bánni, mert nem könnyű észrevenni azt a pillanatot, amikor ki kell venni őket.

 
Azért készítem kétféle ízesítésben, mert a sima zsemléket finom rakománnyal tölthetem meg fogyasztás előtt; az erősen ízesített pedig magában vagy zöldségkrémekkel fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése