2010. augusztus 23., hétfő

PANNA olívás - diós zsemlyéje

PANNA olívás - diós zsemlyéje


8 dkg. élesztő vagy gyors élesztő
15 dkg. rozsliszt
15 dkg. teljes kiőrlésű tönköly liszt
15 dkg. burgonyapehely
55 dkg. búza liszt vagy kenyérliszt
1 dl. (olíva) olaj
2 ek. oregánó,
2 ek. tengeri só
izlés szerint bors
kb. 7 dl. langyos víz

 
Ízesítés:
kettévágott fekete (spanyol) olajbogyó kb. 15-20dkg.
durvára darált dió kb. 15 dkg.

 
Az élesztőt, kevés cukorral és langyos vízzel felfuttatom egy csavaros üvegben. Közben kimérem az alapanyagokat. A kelesztőtálban összegyúrom a tésztát, lágy inkább a nokedlihez hasonló állagra törekszem, mert akkor szellősebb lesz a zsömlém, langyos helyen duplájára kelesztem. A megkelt tésztát 2 részre osztom. Az egyiket natúr zsömlékké formázom, tepsibe teszem , kelesztem, sütöm.

 
A másik feléhez hozzákeverem az ízesítőket, átdagasztom, erősen lisztezett deszkán tenyeremmel kb. 2-3 cm.-es vastagságúra lapítom. Nagy késsel csíkokat vágok , amit tovább kb. 3x4 cm.-es kockákká vágok. Sütőlapra teszem, újra kelesztem, megsütöm.

 
A sütés általános szabálya, hogy a formázás kezdetekor begyújtom a sütőt, így van ideje alaposan felmelegedni, majd takarékra veszem közvetlen mielőtt betenném zsömiket, hogy belül is át tudjon sülni a péksütemény. Kb. fél óra múlva "rápirítok", vagyis teljes hőfokon sütöm, barnítom tovább a pékárut. A barna liszteket tartalmazó tésztákkal óvatosan kell bánni, mert nem könnyű észrevenni azt a pillanatot, amikor ki kell venni őket.

 
Azért készítem kétféle ízesítésben, mert a sima zsemléket finom rakománnyal tölthetem meg fogyasztás előtt; az erősen ízesített pedig magában vagy zöldségkrémekkel fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése