2010. augusztus 19., csütörtök

Magvas csavart – foghagymás kencével




Magvas csavart – foghagymás kencével

 
10 dkg. élesztő vagy 2 csomag gyors élesztő
25 dkg. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
65 dkg. búzaliszt vagy kenyérliszt
10 dkg. royal kalács sütőkeverék
1-1 marék serpenyőben, szárazon pirított napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag
1 dl. (olíva) olaj
2 ek. tengeri só
ízlés szerint bors
kb. 8 dl. langyos víz

Kence a tetejére: ½ dl. (olíva)olaj
½ dl. víz
1 teáskanál tengeri só
3 gerezd zúzott fokhagyma,
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 púpozott evőkanál sörélesztő pehely (elhagyható)

 
Az élesztőt, kevés cukorral és langyos vízzel felfuttatom egy csavaros üvegben. A magokat külön-külön megpirítom és durvára darálom, aprítom. Közben kimérem az alapanyagokat. A kelesztőtálban összegyúrom a tésztát, lágy inkább a nokedlihez hasonló állagra törekszem, mert akkor szellősebb lesz a zsömlém, langyos helyen duplájára kelesztem.

Vastagon lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, majd öklömnyi darabokat szakítok, kicsit megnyújtom és csavarok rajta egyet. Sütés előtt kicsit még pihentetem.

A sütés általános szabálya, hogy a formázás kezdetekor begyújtom a sütőt, így van ideje alaposan felmelegedni, majd takarékra veszem közvetlen mielőtt betenném pacsnikat, hogy belül is át tudjon sülni a péksütemény. Kb. fél óra múlva "rápirítok", vagyis teljes hőfokon sütöm, barnítom tovább a pékárut. A barna liszteket tartalmazó tésztákkal óvatosan kell bánni, mert nem könnyű észrevenni azt a pillanatot, amikor ki kell venni őket.

A még meleg bucikat megkenem a fokhagymás kencével.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése