"Rózsaszín" zsemlye
10 dkg. élesztő vagy gyors élesztő
10 dkg. zabliszt
10 dkg. kukoricaliszt
10 dkg. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg. búzacsíra
50 dkg. búzaliszt vagy kenyérliszt
25 dkg. vaj vagy ennek megfelelő (olíva) olaj
2 ek. tengeri só
2 adag kb. 4 dl. zöldséges paradicsom szósz (súgó) vagy sűrített paradicsom
1 cs. petrezselyem
kb. 7 dl. langyos víz
Ízesítés: 20 dkg. kolbász aprítva
20 dkg. szárított tarja/sonka aprítva
20 dkg. gomba szeletelve
2 fej vöröshagyma aprítva
só, bors
Ezeket a alapanyagokat a tarjával kezdve, majd a kolbászt, a hagymát,
gombát kis lángon megsütöm.
Az alapanyagokat összegyúrom, lágy inkább a nokedlihez hasonló állagra törekszem, mert akkor szellősebb lesz a zsömlém, langyos helyen duplájára kelesztem. A megkelt tésztát 2 részre osztom. Az egyiket natúr zsömlékké formázom, tepsibe teszem , kelesztem, sütöm.
A másik feléhez hozzákeverem az ízesítőket, átdagasztom, erősen lisztezett deszkán kar vastagságú rúddá formálom, nagykéssel kb. 4 cm széles szeleteket vágok. Sütőlapra teszem, újra kelesztem, megsütöm.
A sütés általános szabálya, hogy a formázás kezdetekor begyújtom a sütőt, így van ideje alaposan felmelegedni, majd takarékra veszem közvetlen mielőtt betenném zsömiket, hogy belül is át tudjon sülni a péksütemény. Kb. fél óra múlva "rápirítok", vagyis teljes hőfokon sütöm, barnítom tovább a pékárut. A barna liszteket tartalmazó tésztákkal óvatosan kell bánni, mert nem könnyű észrevenni azt a pillanatot, amikor ki kell venni őket.
Azért készítem kétféle ízesítésben, mert a sima zsemléket finom rakománnyal tölthetem meg fogyasztás előtt; az erősen ízesített pedig magában vagy zöldségkrémekkel fogyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése